Skip to content

Maak kennis met… #8

March 28, 2012

Iedere drie dagen introduceren wij één van de deelnemers aan Cultuur?Barbaar!

Vandaag:

NIENKE ESTHER GROOTEN KUNSTENARES, INSECT CHARMER, BARBAAR!

Nienke Esther Grooten studeert sociaal-pedagogisch werk en is daarnaast kunstenares. Ze maakt maskers en schilderijen, is betrokken bij Stichting Feest der Poëzie als illustratrice voor het poëzieperiodiek Avantgaerde en als Absinteuse, schrijft daarnaast gedichten en draagt voor.

Op Cultuur?Barbaar! laat Nienke Esther verschillende MASKERS zien. In de huidige maatschappij is iedereen voortdurend OPENBAAR, mensen houden elkaar in de gaten via sociale media, overal hangen camera’s en niemand mag nog zonder LEGITIMATIE de straat op. Mensen zijn BANG geworden voor alles wat onzichtbaar, ongrijpbaar, mysterieus is.

Niettemin hebben veel mensen wel degelijk de NEIGING nooit hun ‘echte’ gezicht te laten zien. Alleen al van de vrouwen gaat ongeveer driekwart nooit de deur uit zonder MAKE-UP op. Mensen laten altijd maar een deel van hun GEZICHT zien.

In deze tijd van wetenschap en technologische VOORUITGANG en automatisering wordt schamper gedaan over religie, LIEFDE, geboorte, DOOD. Mysteries bestaan niet meer, alles is vluchtig geworden en makkelijk te vervangen, BETEKENISLOOS. Het is barbaars geworden om je bezig te houden met deze dingen, de zoektocht naar iets hogers, de grote levensvragen.

Voor de grotere maskers wordt gebruik gemaakt van DODE INSECTEN. Dit zijn allemaal gevonden exemplaren. Behalve dat insecten er werkelijk prachtig uitzien, staan ze in de maskers ook symbool voor de dood en voor ONSTERFELIJKHEID. De dood is in onze CULTUUR een onzichtbare privéaangelegenheid, mensen in ROUW worden met rust gelaten en je moet niet teveel over de doden spreken. Mensen die oud zijn en snel zullen vertrekken worden weggestopt in bejaardenflats en door de kinderen vooral uit PLICHTSBESEF bezocht. De dood is iets ENGS waar we het liefst onze schouders over ophalen.

Insecten bestonden al eeuwen voor de eerste AAP op zijn achterpoten ging lopen, en ze zullen ons ook vele eeuwen overleven. Insecten zijn een ijzersterke diersoort. De insectmaskers kunnen ook als een eerbetoon aan een sterkere diersoort worden gezien, hoewel je in een tijd van doodgewone wondertjes van extreme vooruitgang met zulke AFGODSONZIN natuurlijk amper meer kan aankomen.

Op de dag zelf zal Nienke Esther bij Stichting Feest der Poëzie achter de Absintbar staan. Ook zal zij haar maskers tentoonstellen, en ter plekke nieuwe maskers maken, bij voorkeur met behulp van de aanwezige gasten.

Benieuwd naar Nienke Esther Grooten?

Kom ook naar Cultuur?Barbaar!

HOE BARBAARS BEN JIJ?!

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: