Skip to content

Maak kennis met… de absintbar!

May 21, 2012

Na het menu van het voedsel dat u op Cultuur?Barbaar! kunt bestellen, is het vandaag tijd om de kaart te introduceren van de POËZIEBAR – met absint, likeuren en cocktails – aangeboden door het Feest der Poëzie!

De POËZIEBAR: voordracht met een drankje (ABSINT) dat kunstenaars vroeger tot barbaren/barbaars maakte, als barbaars werd VERBODEN en een geheel aan de tegenwoordige manier van consumeren tegengesteld BEREIDINGSRITUEEL heeft.

Het bereiden van een glas absint duurt precies een sonnet lang; terwijl het absintritueel zich voltrekt, wordt door de absintheurs voorgedragen uit eigen werk. Naast uitstekende absint schenkt men de ambachtelijke kruidenlikeur ‘Geest der Poëzie,’ die de structuur van een sonnet heeft: eerst zoet met tonen van anijs en zoethout, dan eindigend met een fris bittertje van alsem.

Lees hier de toelichting over absint, poëzie en barbarij, door dichter Simon Mulder!

Een uitgebreide versie van deze toelichting is te vinden in het Tijdschrift Absint.

Absint… het woord alleen al roept VISIOENEN op van de door amfioenen nevelen omgeven decadente dichters en beeldend kunstenaars van het fin de siècle, die in Parijse café’s hun uitroepen van ‘Absinthe! Deux!’ lieten galmen, de schoteltjes, waarop de gewelfde glazen met hun dosis van de GROENE FEE werd geserveerd, vanaf het middaguur gestaag opstapelend, tot ze tegen middernacht, bevangen van WAANBEELDEN en PERVERSE illusies, zich door de nachtelijke STEEGJES naar het bordeel of de schrijftafel – soms verenigd in één etablissement – begaven.

Dat er in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog een grote ANGST voor het opkomende ALCOHOLISME bij de burgerij opkwam, en dat het absintisme als hoogste stadium daarvan werd aangemerkt, heeft, na een geruchtmakende MOORD van een door absint bevangen Zwitserse BOER op zijn gehele familie, tot een golf van verboden in de verschillende Europese staten geleid, waardoor, tot een tweetal dappere Amsterdamse slijters in 2004 een PROCES tegen de Nederlandse overheid won, de absint in vrijwel geheel Europa in VERGETELHEID is geraakt.

Dit heeft in de hand gewerkt dat na de legalisatie een aantal hardnekkige geruchten over absint post heeft kunnen vatten in de POPULAIRE CULTUUR; geruchten, die meer uit onwetendheid en romantisch verlangen dan uit kwade wil werden geloofd door het PUBLIEK, maar die door wél kwaadwillende KAPITALISTEN kunstmatig in stand worden gehouden; GERUCHTEN, die ik hierbij graag uit de wereld wil helpen, te meer daar het oorspronkelijke, authentieke absintritueel, met gebruikmaking van een goede kwaliteit absint, een schitterender ERVARING is dan welke zogenaamde TRADITIE of welk kwakzalversdrankje ook maar kan bieden.

Op Cultuur?Barbaar! zullen de verschillende dichters die namens het Feest der Poëzie op komen treden, alsmede insectenbezweerder Nienke Esther Grooten, de geïnteresseerden te woord staan en, voor een ZACHT prijsje, van drankjes en sonnetten voorzien!

Benieuwd naar de absint, likeur, cocktails en sonnetten?

Kom ook naar Cultuur?Barbaar! op 31 mei 2012

HOE BARBAARS BEN JIJ?!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: