Skip to content

Maak kennis met… #22: Marjoram

July 30, 2013

Om de dag introduceren we een van de artiesten van Cultuur?Barbaar! 2013.

Vandaag

MARJORAMSINGERS, SONGWRITERS, BARBAREN!

© Marjoram

Marjoram is een Groningse folkrock band die elementen uit verschillende genres samenbrengt tot een uniek, muzikaal geheel. Begin 2012 begon Marike van der Meij (zang, basgitaar) muziek te maken met Charles Belfor (cello) en Niels Keizer (gitaar). Dit gebeurde steeds vaker, er volgden enkele optredens, en ook Harm-Jan Westra (cajon) kwam erbij. Marikes nummers werden getransformeerd, en ideeën voor nieuwe nummers kwamen (en komen!) constant. In september 2012 werd besloten om als ‘echte’ band verder te gaan: Marjoram. Inmiddels is hun eerste live EP een feit. Deze is in december 2012 opgenomen en begin 2013 online beschikbaar gesteld. De EP is hier te vinden.

Over de link met Walter Benjamin heeft de band het volgende te zeggen:

De muziek van Marjoram staat ogenschijnlijk op zichzelf, maar er valt wat te zeggen voor de betekenis van bepaalde songteksten. Eén van de liedjes, met als titel What you don’t know…, gaat over de troost die een huisdier, in dit geval een kat, biedt aan zijn of haar eigenaar. Zonder het te weten biedt de kat troost in de vorm van fysieke nabijheid en warmte. Wij mensen interpreteren die nabijheid als een teken van affectie, maar wij hebben geen weet van hoe een kat ons in een dergelijke situatie ziet.

Door te verwoorden hoe de eigenaar het huisdier ziet en wat hij of zij daarbij voelt, krijgen wij een deel van de waarheid te zien.

Dit sluit aan op het denkbeeld van Walter Benjamin. Zijn visie op het schrijven van teksten was gestoeld op het doordenken van de betekenis van de tekst. De teksten dienen een wereld op zich te vormen, gebaseerd op ervaringen.

© Marjoram

© Marjoram

De songteksten van Marjoram zijn grotendeels persoonlijk en volgen de innerlijke belevingswereld van de zangeres en tevens tekstschrijver, maar voor een ander is de betekenis mogelijk geheel anders. De tekst is misschien niet zo rechtlijnig als gedacht, waardoor er binnen de tekst een soort “magische” wereld op zich ontstaat.

De nuances tussen de regels, de intentie en intonatie leggen voor een deel bloot wat er nog meer achter schuilt. Aangezien deze in intentie doorsijpelt in de muziek, vorm deze toch nog een geheel daarmee. De muziek en de tekst daardoor worden een ervaring op zich, waarbinnen een flaneur de wereld ziet en de wereld hem of haar.

© Marjoram

Tijdens Cultuur?Barbaar! speelt Marjoram de gehele middag korte sets, om en om met Singer/songwriter Olivier van Hoore, in OPEN (Aalmarkt 12) tijdens stadswandeling.

Voor een overzicht van andere acts die spelen, artiesten die exposeren, performers die optreden, zie het programma.

Nieuwsgierig? Komt dat zien, ‘s middags tijdens de Stadswandeling. Tijdens Cultuur?Barbaar! 2013!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: